Fontenehus Norge
Fontenehusene støtter folk med psykiske problemer inn i jobb, studier og aktiv samfunnsdeltakelse.
Vi trenger alle å bli sett, hørt og være til nytte. På fontenehusene bygges relasjoner som gir selvtillit og motiverer til utdanning, jobb og deltakelse i samfunnet. Hverdagen på fontenehusene er arbeidsorienterte, og driftes likeverdig av de ansatte og de som har behov for fontenehuset.
Fontenehus erstatter ikke behandling, men bygger broer i et fragmentert helse- og velferdssystem. Vi gjør det enklere for folk å håndtere livets krav og utfordringer. Det kan være en stor påkjenning å forholde seg til for eksempel Nav og helsetjenestene når man er i en sårbar livsfase.
«Hadde noen sagt da jeg kom inn på fontenehuset at jeg kom til å havne i fast jobb igjen, så hadde jeg ikke trodd på det. Men det er muligheter! Det går an!» – Marit.
Psykiske problemer holdt Marit borte fra yrkeslivet i 12 år. Med hjelp fra fontenehuset fikk hun til slutt fast jobb innen det hun er utdannet som: Apotektekniker. Marit er et av de vel 4000 medlemmene våre, og et godt eksempel på hva vi driver med: Arbeidsinkludering etter internasjonalt anerkjente metoder som gir konkrete resultater:
- 91 % opplever bedring av egen helse
- 58 % opplever redusert behov for innleggelse
- 57 % har fått større tro på egne muligheter i arbeidslivet
- 47 % er i jobb, praksis eller studier
I dag uføretrygdes alt for mange før de har fått prøvd seg i arbeidslivet. Kostandene for å drifte et fontenehus beløper seg til ca 50.000 kr per medlem i året. Til sammenligning er dette beløpet kun nok til å dekke 2,5 døgn med akutt psykiatrisk behandling. Vi tør å si at vi er et rimelig hjelpetilbud som hjelper mange uten å bruke store ressurser.
Det finnes i dag 22 fontenehus i Norge. Flere kommuner står i kø for å få etablere. Fontenehus Norge er paraplyorganisasjonen som jobber med samarbeid mellom de eksisterende, og etablering av nye fontenehus.